Borș făcut în casă, cu gust ca-n copilărie – Reglează nivelul glicemiei și previne infarctul

Va voi prezenta aici,cum puteti umple bors,sa nu mai dati bani pe asa zisul bors,ca pana la urma sa aruncati tot continutul din vas, cum a patit-o subsemnata!

Va dau aici cantitatile pentru un borcan de 5l in care umlu eu si din care rezulta 2l de bors, scos in fiecare zi, aveti de dat si la vecini.

Aveti nevoie de 1cana malai, 4 cani tarate de grau, amestecate bine in borcan cu apa rece.

Pui la fiert intr-o oala de 4l apa cu crengute de cimbrisor salbatec, (de pe piata de la femei), frunze de visin (stranse din toamna si uscate), cateva bete de leustean (toamna, cand pun leustean la congelator, betele le strang) dar atentie, pui cate putin din fiecare.

Peste amestecul din borcan pui 3cani de huste, cand a inceput sa clocoteasca apa, pui cu o cana in borcan si amesteci cu un facalet. Pentru prima apa, nu trebuie sa fie plin borcanul pentru ca fermenteaza si da pe afara.

Pui un capac la borcan si-l infasori cu o patura sa stea la cald. A doua zi amesteci din nou cu facaletul,il acoperi iar a treia zi il scoti cu un furtun mic.

Oala cu ierburi nu trebuie aruncata, pui mereu apa peste ele, clocotesti si dupa ce ai scos borsul pui apa, de data asta pana in gura borcanului si la fel il infasori cu o carpa mai groasa.

Procedezi asa pana cand vezi ca nu mai este acru borsul, atunci opresti un castron de huste, restul il arunci,speli borcanul si procedezi ca la inceput.

Acum va voi spune cum procedati in situatia in care nu aveti huste; intr-un vas, pui 2cani cu tarate, o inmoi cu apa rece de asemenea peste ea pui olingurita de drojdie ucata, amesteci apoi pui 2-3 cani cu apa calda, acoperi vasul si lasi sa fermenteze, Poti gusta din apa care se strange deasupra sa vezi daca s-a acrit, daca nu scurgi apa respectiva si pui alta apa calda. Mai departe, procedezi cum am spus la inceput.

Succes! Este foarte important ca borcanul sa fie de sticla si nu plastic.

Reteta de bors de casa moldovenesc

Ingrediente:

2 kg tarate; 1 kg malai; 1/2 kg paine neagra; 30 g drojdie sau 1 kg huste (taratele care raman pe fundul vasului dupa ce borsul s-a acrit); 1 crenguta de visin sau de marar uscat.

Cum se prepară?

Taratele si malaiul se pun la inmuiat in apa calduta, intr-un borcan mare de sticla.De asemenea, mai puteti folosi ca vas de preparare a borsului si o putina mica sau un vas de pamant.

Apoi se umple cam 3/4 din vas cu apa fiarta.

Se amesteca bine si se acopera.

Se lasa timp de 5-6 ore, apoi se adauga drojdia sau hustele.

Drojdia se prepara cu faina si putina apa calduta.

Dupa ce se amesteca, se lasa la dospit intr-un loc cald.

Apoi se amesteca in vas cu toate ingredientele de indata ce apa este calduta.

Se adauga si painea neagra prajita, crenguta de visin sau marar uscat.

Se lasa intr-un loc cald.

Dupa o perioada de 24 de ore, cand borsul s-a limpezit, se stoarce painea si se scoate din vas.

Incercati daca borsul este suficient de acru.

In cazul in care este pe gustul dumneavoastra, il puteti strecura in alt vas.

Se pastreaza la rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *