Coada Soricelului – 10 remedii care funcționează cu adevărat

Coada Soricelului(Achillea millefolium) – ce proprietati are, cand este bine sa o recoltam si cum o folosim corect la tratamentele cu administrare interna?

Coada Soricelului sau Achilleamillefoilum este o planta medicinala antica, care isi trage numele din figura mitologica greceasca Achilles. El ar fi trebuit să folosească această plantă pentru a vindeca rănile soldaților săi. Este o plantă erbacee cu tulpină păroasă care poate crește până la 1 m înălțime.

Florile sale sunt de culoare albă, cu o nuanță roz și au un miros foarte distinctiv și un gust dulce. Se dezvoltă în Europa, America de Nord și Asia de Vest și a fost folosit de secole pentru vindecarea rănilor. A fost, de asemenea, un ingredient popular în unele bucătării din secolul al XVII-lea.

Coada Soricelului este o planta medicinala din care unii compusi sunt folositi chiar si pentru a face medicamente moderne pe care le gasiti astazi in farmacii.Totusi, daca stiti sa o recoltati la momentul optim si sa o folositi corect, puteti obtine chiar efecte mai puternice in tratarea unor afectiuni.

Aceasta plantaeste este utilizata pentru febră, răceală obișnuită, absența menstruației, dizenterie, diaree, pierderea poftei de mâncare, disconfort pentru tractul gastrointestinal și inducerea transpirației.

De la coada-şoricelului se culeg tulpinile fragede şi inflorescenţele albe, uneori cu nuanţe de roz, cu miros aromat-amărui. Este una dintre cele mai răspândite plante medicinale de la noi din ţară. O găsim pe pajişti, prin fâneţe, pe marginile râurilor şi ale pâraielor, pe lângă drumurile de ţară şi în locurile virane.

Iubeşte în mod special lumina soarelui, de care are nevoie din abundenţă, în rest fiind foarte rezistentă la lipsa de umiditate, la condiţiile de sol şi de temperaturi. Se culege pe vreme uscată, de preferinţă în miezul zilei, când are concentraţia maximă de uleiuri volatile. Pentru cules avem nevoie neapărat de o foarfecă de grădină sau de un cuţitaş, cu care se taie tulpina înflorită, aşa încât să nu smulgem planta din rădăcină.

După culegere, planta se întinde la uscat în strat de maximum opt centimetri grosime, într-un loc lipsit de umiditate, umbrit şi bine ventilat. Se poate usca foarte bine şi în bucheţele, care, de asemenea, se atârnă într-un loc umbrit. Dintr-un kilogram de plantă proaspătă se obţin după uscare două-trei sute de grame de produs lipsit de umiditate. Coada-şoricelului uscată se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeţi de pânză, în locuri întunecate şi lipsite de umezeală.

Pentru ce este buna coada soricelului?

Din punct de vedere nutrițional și a proprietățiilor, coada soricelului are cea mai mare concentrație de compuși benefici iar planta este foarte folosita.

Intern, tinctura de coada soricelului se foloseste in: anorexie, sindrom dispeptic, pentru stimularea functiei hepatice si digestive, diskinezii biliare, afectiuni gastrointestinale (crampe abdominale, colici biliare), colite, enterocolite, meteorism (balonare), hemoragii interne, metroragii, hemoroizi, amenoree, dismenoree, dureri menstruale, metroanexita si cistita.

Extern, tinctura de coada soricelului se utilizeaza ca adjuvant in: eruptii cutanate, arsuri usoare, prurit vulvar, rani usoare si intepaturi de insecte.

Unii dintre compușii prezenți sunt acidul salicilic și folic, acidul ascorbic (vitamina C), flavonii, aminoacizii, proteinele, taninurile și mineralele precum fierul, cuprul, manganul, zincul, nichelul, siliciul și calciul.

Aceasta planta are un efect puternic astringent si din acest motiv este buna pentru vindecarea rănilor și a pentru a trata o varietate de boli și tulburări, de la stomac și hepatice până la probleme circulatorii.

Acesta poate stimula efectele curative ale altor plante medicinale și poate ajuta, de asemenea, în îndepărtarea toxinelor din organism.

Cum se prepară și cum se consumă?

Coada Soricelului are tulpinile cu flori albe sau roz, din vară până în toamnă. Această plantă din familia botanică asteraceae poate ajunge la o înălțime de 1-3 m. Poate fi găsita în creștere pe peluze și pentru că este invaziva, este considerata adesea o problema de către grădinari.

Coada Soricelului este folosit ca un accelerator al compostului și este util pentru solurile cu deficit de cupru mineral, esențial pentru plantele sănătoase. Numeroasele subspecii includ Achillea ageratum, o floare alba cu petale si discuri galbene. Iar o specie originară din America de Nord numită Anchillea lanulosa are, de obicei, petale albe cu disc galben. Lanulosa” înseamnă “lână” în latină.

In ceea ce priveste valoarea sa nutritivă, atât frunzele cat și florile de Coada Soricelului sunt comestibile și extrem de hrănitoare. Aceste plante conțin mai multe substanțe fitochimice cunoscute ca si flavonoide, care au proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene, anti-tumorale și antioxidante.

Deși planta este considerată sigură de a fi consumata, totuși aceasta conține mai multe substanțe chimice, cum ar fi thujone, ele putand fi toxice dacă sunt consumate în cantități foarte mari. Thujone, de asemenea, găsit în pelin, este considerat a avea un efect narcotic asupra creierului și este un constituent în spiritul anasonului aromat, absintul. Absintul a fost interzis pentru vânzare în 1912 și nu a fost re-legalizat până în 2007, când cantitatea de thujone a fost redusă. O altă componentă ușor toxică a coadei soricelului este cumarina, un compus chimic cunoscut că provoacă insuficiență hepatică și renală.

In ceea ce priveste utilizările culinare ale cozii soriceicelului, până la sfârșitul secolului al XVII-lea frunzele plantei au fost utilizate pe scară largă ca si sursă de hrană. Ele au fost preparate într-un mod similar cu legumele cu frunze, adăugate la supe și tocană. Deși practica de a mânca frunze de coada soricelului ca si o legumă nu este la moda, florile plantei au o aromă specifica și adaugă o culoare salatelor.

Rădăcinile și frunzele sunt, de asemenea, uscate, măcinate și folosite ca si condimente. Rădăcina a fost folosită în fabricarea berii de la vârsta mijlocie ca înlocuitor pentru hamei și orz. Coada Soricelului fost un ingredient în preparatul pe bază de plante cunoscut sub numele de grut și se consideră că are efecte mai intoxicante decât ingredientele tradiționale de bere.

Dacă ne gândim la unele dintre modurile în care ar putea funcționa aceasta planta, putem începe să strângem toate aceste fațete diferite ale capacității sale de vindecare.

Când gustați din coada soricelului, acesta este vâscos și aromat, cu un gust amar.

Uleiurile volatile care fac planta atat de aromata si de apreciata, sunt dispersante in natura si, prin urmare, sunt unul dintre lucrurile care ii dau aceasta abilitate minunata de a debloca congestia si stagnarea, egalizarea circulatiei si deschiderea pielii.

Uleiurile volatile sunt, de asemenea, adesea antimicrobiene. Amărăciunea echilibrează caldura cu mai multe calități de răcire și stimulează digestia. Deși amar, putem spune, de asemenea, ca planta este un astringent, iar acest lucru este ceea ce il face atât de util pentru tonifierea vasele de sânge. Ar putea părea o plantă de contradicții, dar Coada Soricelui este doar un alt exemplu de cât de minunate si de complexe pot fi plantele in general.

Pregătirile plantei sunt de obicei făcute din frunze, flori și tulpini. Acestea pot fi apoi folosite într-o varietate de moduri:

Ceai fierbinte pentru raceli sau rece pentru cistita, ori utilizat pentru erupții cutanate.

Tinctura – Pentru congestia cronică în sistemul reproducător și hipertensiunea arterială (ceaiurile ar putea fi de asemenea folosite aici).

Băi – Pentru iritarea pielii, cistită, infecții vaginale, sângerări fibroide, hemoroizi, vindecare postpartum, perioade grele, băi pentru picioare

Uleiul infuzat – ca si unelta de vindecare de prim ajutor sau creme liniștitoare pentru pielea iritata.

Compresa – pentru rani si situatii de prim ajutor, comprese pentru suprafete mai mari sunt folosite pentru piele arsa.

Pudra – Planta uscată fin sub formă de pulbere poate fi presărată pe răni minore.

Spray – Tinctura sau planta infuzata poate fi pulverizata pe varice pentru a tonifica si muta sangele stagnat.

Esență de flori – in aromoterapie este folosita ca si protecție pentru cei care sunt prea sensibili la mediile lor și la emoțiile altora.

Ulei esențial – Un antiinflamator minunat pentru afecțiunile pielii.

Contraindicatii / efecte adverse pe care le are Coada Soricelului

Coada Soricelului este probabil remediul cel mai sigur si benefic atunci când este luat pe cale orală în cantitățile care se găsesc în mod obișnuit în alimente. Cu toate acestea, produsele care conțin componentul sau thujone, ar putea să nu fie atat de sigure.

Aceastea au un efect benefic atunci cand sunt consumate în cantități medicinale. La unii oameni, planta ar putea provoca somnolență și urinare dacă este luată pe cale orală. Când vine în contact cu pielea, ea poate provoca si iritarea pielii.

Precauții și avertismente speciale:

Sarcina și alăptarea: Coada Soricelului nu este recomandata sa fie consumata pe cale orală în timpul sarcinii, deoarece poate afecta ciclul menstrual și poate provoca un avort spontan. De aceea, planta este cel mai bine sa fie evitată în timpul sarcinii. De asemenea, nu există suficiente informații fiabile despre siguranța administrării acesteia dacă alăptați. Este mai bine sa fie evitata utilizarea.

Tulburare de sângerare: Coada Soricelului ar putea încetini coagularea sângelui. În teorie, acesta ar putea crește riscul de sângerare la persoanele cu tulburări de sângerare.

Alergia: in urma consumului acestuia se poate produce o reacție alergică la persoanele care sunt sensibile la familia Asteraceae / Compositae.

Membrii acestei familii includ crizantemele, gălbenelele, margaretele și multe altele. Dacă aveți alergii, asigurați-vă că vă consultați cu furnizorul de asistență medicală înainte de a lua coada soricelului.

Chirurgie: Coada Soricelului ar putea încetini coagularea sângelui, astfel încât există o preocupare ca acesta ar putea crește sângerarea în timpul și după intervenția chirurgicală. Este recomandabil de a nu mai fi consumat cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.

Medicamentele care încetinesc coagularea sângelui (medicamente anticoagulante / antiplachetare) interacționează cu Coada Soricelului. Cantități mari de planta ar putea încetini coagularea sângelui. Consumandu-l împreună cu medicamentele care încetinesc coagularea ar putea crește șansele de vânătăi și sângerări.

Unele medicamente care încetinesc coagularea sângelui includ aspirina, clopidogrelul (Plavix), diclofenacul (Voltaren, Cataflam, alții), ibuprofenul (Advil, Motrin, alții), naproxenul (Anaprox, Naprosyn, heparină, warfarină (Coumadin) și altele.

Litiul interacționează cu acesta planta ; Coada Soricelului ar putea avea un efect “diuretic”.

Aceasta ar putea crește cantitatea de litiu din organism și ar avea efecte secundare grave. Discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală înainte de a utiliza acest produs dacă luați litiu. Este posibil ca doza de litiu să fie schimbată.

Medicamente sedative (Barbiturates) interacționează cu aceasta planta care ar putea provoca somnolență. Medicamentele care produc somnolență se numesc sedative. Consumul de coada soricelului împreună cu medicamentele sedative ar putea provoca o somnolență prea mare.

Antacidele interacționează cu Coada Soricelului; Antiacidele sunt utilizate pentru a reduce acidul gastric. Aceasta planta poate crește acidul stomacal. Prin creșterea acidului gastric, coada soricelului ar putea scădea eficacitatea antiacidelor. Unele antiacide includ carbonat de calciu (Tums, altele), carbonat de sodiu dihidroxialuminiu (Rolaids, alții), magaldrat (Riopan), sulfat de magneziu (Bilagog), hidroxid de aluminiu (Amphojel) și alții.

Medicamentele care scad acidul gastric (H2-Blockers) interacționează cu Coada Soricelului. Planta ar putea crește acidul stomacal. Prin creșterea acidului gastric, ar putea scădea eficacitatea unor medicamente care scad acidul gastric, numite H2-blocante. Unele medicamente care scad acidul gastric includ cimetidina (Tagamet), ranitidina (Zantac), nizatidina (Axid) și famotidina (Pepcid).

Dozele mari pot produce dureri de cap. De asemenea, poate provoca erupții cutanate alergice.

Vrei sa citesti GRATUIT si alte articole?
Tot ce trebuie sa faci e sa apesi butonul de LIKE si le vei primi!

Afla despre alte beneficii aici

Loading...