Cum recunosti un escroc la telefon sau o înșelăciune digitala (prin intermediul e-mail, Whatsapp etc.)

În domeniul securității calculatoarelor, înșelăciunea (denumită în engleză phishing, pronunțat /’fi-șin/) reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic (ca eBay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.

O înșelăciune electronică constă, în mod obișnuit, în trimiterea de către atacator a unui mesaj electronic, folosind programe de mesagerie instantanee sau telefon, în care utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale pentru a câștiga anumite premii, sau este informat că acestea sunt necesare datorită unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale.

În mesajul electronic este indicată de obicei și o adresă de web care conține o clonă a sitului web al instituției financiare sau de trading. Majoritatea phisherilor folosesc această metodă pentru a obține date bancare.

Răspândire

Conform unui raport din 2008 al companiei Symantec, furnizor de soluții de securitate, cele mai multe situri înșelătoare sunt conduse din China, Statele Unite și România (România adună 5% din total).

Exemplu real de atac

Iată un text trimis ca e-mail, ca și când ar veni din partea Raiffeisen Bank România:

Stimate Client,

Raiffeisen Online este cu tine oriunde te duci, myBanking este propriul tău ghișeu bancar pe telefonul mobil. Fără vizite la bancă, fără apeluri telefonice.

Disponibilitatea myBanking este accesibil oriunde în raza de acoperire Vodafone , Orange sau Cosmote, chiar și în roaming. Câștigi zilnic 250 RON zilnic prin activarea serviciului myBanking.

Dacă deja ai activat serviciul myBanking te rugăm să completezi formularul și să selectezi “Folosesc myBanking”.

După completarea corectă a formularului atașat în maxim 24 de ore vei primi un sms de confirmare a activării iar în maxim 48 de ore suma de 250 RON va fi debitată pe cardul dumnevoastră Raiffeisen.

Atașat ai formularul de activare.

Cu stimă, © Raiffeisen Bank Reușim Împreună.


Probabil ai auzit si tu de “metoda telefonului” sau “metoda accidentului” prin care oamenii sunt inselati cu sume substantiale de bani. Aceasta metoda a evoluat si in domeniul bancar, iar escrocii incearca sa obtina date financiare sau confidentiale, parole si coduri de acces pentru a-ti sustrage ulterior bani din conturile tale.

! Fereste-te de vishing !

Voice phishing – sau mai pe scurt vishing – e o metoda frauduloasa prin care poti fi contactat telefonic de catre persoane care pretind a fi din partea autoritatilor (politisti, procurori, angajati ai ING Bank sau ai unor companii IT) si care iti solitica accesul de la distanta pe calculatorul tau sub diferite pretexte inventate. Scopul lor real este de a-ti accesa datele bancare si de a-ti fura banii.

La ce sa fii atent:

NU raspunde la apeluri din afara tarii, mai ales daca nu cunosti persoane din tarile respective.

NU divulga niciun fel de date confidentiale cum ar fi userul si parola Home’Bank, codul de activare, numarul cardului, codul CVV2 sau PIN-ul.

NU instala aplicatii si NU accesa site-uri la indicatiile persoanelor care te contacteaza telefonic.

NU presupune ca persoanele care te contacteaza sunt de incredere doar pentru ca stiu cateva informatii despre tine, pe care e foarte simplu sa le afle de pe retelele de socializare.

Cele mai frecvente “scenarii” inventate de escroci:

Castig neasteptat – ai castigat o suma mare de bani, iar pentru a intra in posesia ei trebuie sa oferi datele tale confidentiale.

Calculator virusat – din cauza unor virusi din calculatorul tau, a aparut o eroare in sistemul bancii si e nevoie de datele tale pentru a remedia problema.

Vrei sa citesti GRATUIT si alte articole?
Tot ce trebuie sa faci e sa apesi butonul de LIKE si le vei primi!

O urgenta a bancii – escrocii vor invoca nevoia rapida la informatiile tale, punand asta pe seama unor proceduri bancare false.

Loading...