Cum să alegem cateterul potrivit?

Cum să alegem cateterul potrivit?

“Cateterul este un tub de plastic flexibil, folosit pentru drenarea urinei din vezică în cazul imposibilității de a urina. Când se introduce cateterul în vezică, se umflă un mic balon pentru a-l menține în poziție, permițând drenarea urinei printr-un furtun până la sacul colector de urină. E bine de știut, că există:
• cateter intermitent – acesta este menținut numai până la golirea completă a vezicii urinare
• cateter permanent – acesta este menținut 7-14 zile, urina se elimină în mod continuu

Dar cum putem alege cateterul potrivit? Cateterele intermitente sunt folosite în vederea drenării vezicii urinare în cazul retenţiilor de urină, obstrucţiilor subvezicale, vezicii urinare de tip neurologic, sau în caz de accident vascular cerebral.
Tipuri de catetere intermitente:
– Cateter nelubrifiat- la utilizarea acestui tip de cateter trebuie să utilizați gel lubrifiant înainte de inserare.
– Cateter lubrifiat (hidrofil): în acest caz nu trebuie să folosiți gel pentru lubrifiere, cateterul fiind deja prelubrifiat. Studiile arată, că cele hidrofile (prelubrifiate) sunt mai comode și mai usor de utilizat.
În general cateter intermitent sau orice cateter potrivit este dotat cu sistem fără atingere, adică cateterul nu are contact cu mâinile, astfel scăzând riscul de infectare. Totodată, are un vârf de silicon atraumatic, este steril și ușor de utilizat. Nu generează usturimi, lubrifiantul este anorganic și nu permite dezvoltarea bacteriilor. După poziționarea cateterului potrivit, pacientul trebuie să se asigure, că urina curge în pungă de drenaj și ca tubul să nu fie răsucit sau blocat. “