Hiperaciditate gastrică primăvara? Remedii naturale și stil de viață pentru combaterea acesteia

Hiperaciditatea gastrică este una dintre cele mai răspândite probleme ale sistemului digestiv. Senzaţia de arsură stomacală care poate fi însoţită de greaţă și vărsături, generează o stare generală de disconfort şi, deseori, poate produce afecţiuni ale esofagului din cauza acidul gastric.

Durerile pot fi atât de puternice încât sunt confundate cu simptomele unui infarct, de aceea este bine să identificăm exact cauzele, prin intermediul unui specialist şi să le luăm în serios.

Alimente care contracarează hiperaciditatea

Dacă hiperaciditatea gastrică este la un nivel mediu, putem să echilibrăm singuri balanţa cu ajutorul unor alimente care contracarează aciditatea:

Mix de castravete, aloe vera şi măr – un castravete şi un măr verde se taie cubuleţe şi se mixează cu 125 ml de suc de aloe vera şi două căni de apă. Se consumă un singur pahar pe zi, după masa principală;

Apă de cartofi – doi cartofi se spală, se curăţă de coajă şi se rad, apoi se stoarce pulpa rasă şi se obţine un suc. Acesta se amestecă cu două pahare de apă şi se consumă în cazul în care suferim deja de aciditate. Cartofii reglează pH-ul gastric şi împiedică refluxul în esofag;

Ghimbir – se fierb două căni cu apă, se adaugă patru rădăcini de ghimbir curăţate şi tăiate felii, apoi se lasă în infuzie 20 minute. Se consumă un pahar pe zi, înainte de culcare, ghimbirul are proprietăţi alcaline, reglează pH-ul gastric şi acizii biliari;

Scorţişoară – două linguri de scorţişoară se fierb în 500 ml de apă. Se consumă un pahar după mese;

Banane cu lapte – cinci banane se mixează împreună cu o jumătate pahar de apă şi o jumătate pahar lapte. Se consumă după mese, deoarece alină orice problemă gastrică.

Suplimente naturale pentru combaterea hiperacidității gastrice

”În mod normal, este necesară o cantitate mică de acid clorhidric pentru a transforma proteinele carbohidrații, aminoacizii, glucoza, mineralele și vitaminele din alimente, în energie. Dacă însă avem de-a face cu o cantitate de acid clorhidric în exces, apar fenomene distructive nu numai la nivelul tractului digestiv ci și în întregul organism, pentru că suntem ceea ce digeram, literalmente!” – atrage atenția dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu.

“Din fericire, dacă este controlată, aciditatea gastrică este inofensivă, însă dacă menținem un stil de viață haotic, cu oboseală cronică și exces de grăsimi și carbohidrați putem dezvolta tulburări și afecțiuni gastrice diverse, ulcer și chiar cancer” – subliniază aceasta.

Există alimentele interzise persoanelor care suferă de hiperaciditate, gastrită hiperacidă sau ulcer și mă refer în primul rând la condimente – ardei iute, boia, piper, muştar, băuturile reci şi cele carbogazoase, grăsimile animale, carnea și mezelurile afumate, prăjelile, alimentele sărate, fructele acide, dar și legumele bogate în celuloză cum sunt ceapa, usturoiul, castraveţii, varza, ardeiul, conopida, ţelina, ridichile, fasolea şi mazărea. Contraindicate sunt și brânzeturile fermentate, sărate şi ouăle prăjite sau cele fierte tari – punctează interlocutoarea noastră.

Suplimente naturale pentru combaterea acidității gastrice

Înainte de a face recomandări de suplimente naturale utile afecțiunilor gastrice aș vrea să remarc faptul că activitatea fizică și mersul regulat pe jos – fie că plimbi câinele sau faci o plimbare scurtă după masă – aduc îmbunătățiri activității digestive, contribuind, pe cale de consecință, la menținerea sănătății stomacului.

Vrei sa citesti GRATUIT si alte articole?
Tot ce trebuie sa faci e sa apesi butonul de LIKE si le vei primi!

De asemenea, mesele ar trebui să fie mici din punct de vedere cantitativ și dese. Pacientul cu afecțiune gastrică nu ar trebui să se culce seara cu stomacul plin.

Loading...