Ingrediente pe care nutritionistii NU le folosesc niciodata

Gatitul este o activitate creativa si relaxanta, cu efecte importante asupra sanatatii. Conteaza sa obtii un gust bun, dar este mult mai important ca aroma ta preferata sa fie rezultatul combinarii unor ingrediente benefice care te ajuta sa arati si sa te simti mai bine.

Daca alegi ingrediente naturale va trebui sa te gandesti mai bine la tipul de condimente utilizat si sa-ti acorzi un timp de adaptare pentru a putea savura aromele subtile, fara un exces de sare sau zahar, dar si acest gust este la fel de bun si nu provoaca probleme de sanatate pe termen lung. Iata ce ingrediente nu ar folosi nutritionistii atunci cand gatesc sau iau gustari:

1. Îndulcitorii artificiali

„Indiferent daca este vorba despre ce am in camara sau cand fac cumparaturile de la supermarket intotdeauna evit indulcitorii artificiali. Studiile realizate au demonstrat legatura dintre aceste substante si un consum mai ridicat de zahar, precum si dezechilibrul microbiomului de la nivelul tractului gastrointestinal”, explica dr. Ashley Reaver, nutritionist. Mai bine alege siropul de artar sau adauga fructe si scortisoara pentru a intensifica gustul dulce al retetelor pe care le pregatesti.

2. Margarina

Atunci cand a aparut margarina a fost considerata o alternativa utila pentru unt deoarece contine mai putine grasimi saturate, dar avand in vedere continutul de grasimi trans, a intrat pe lista de ingrediente evitate cu desavarsire de specialisti. „Cred ca este mai bine sa folosesti unt in loc de varianta artificiala reprezentata de margarina. Daca preferi o alternativa de tip vegetal poti alege avocado sau uleiul de cocos”, potrivit dr. Reaver.

3. Faina alba

Datorita gamei variate de produse aparute este foarte simplu sa excluzi faina alba din camara ta. „Folosesc faina de migdale, de seminte de in, de ovaz si de hrisca pentru a pregati briose, placinte, clatite sau paine. Aceste patru variante au un continut mult mai ridicat de fibre si nutrienti decat faina alba si diminueaza pofta de mancare intre mese”, explica dr. Monica Moreno, nutritionist.

4. Zaharul alb

Nu toti indulcitorii naturali sunt evitati de specialisti, dar zaharul alb este cu siguranta pe lista „neagra”. „Nu folosesc niciodata zahar alb rafinat si nu il veti gasi la mine in bucatarie. Utilizez sirop de artar, zahar de cocos sau miere. Zaharul de cocos este mai inchis la culoare si are fibre si vitamine. Are aceeasi cantitate de calorii si carbohidrati ca si zaharul rafinat, dar un profil nutritional mult mai benefic pentru organism”, spune dr. Laurel Jakubowski, nutritionist.

5. Supa crema la conserva

„Supele crema de la conserva au de obicei foarte multe grasimi si sodiu, pe langa conservantii utilizati pentru a prelungi termenul de valabilitate. Nu cumpar astfel de produse, ci imi prepar chiar eu supele din legume, smantana, lapte sau alternative vegetale pentru lactate. Daca ai intoleranta la lactoza poti elimina laptele complet, folosind piure de conopida sau de cartofi pentru a da o textura cremoasa”, spune dr. Jakubowski.

6. Fasolea boabe sau alte legume la conserva

Pot fi o optiune rapida pentru a obtine garnituri in cateva minute, dar nu sunt la fel de utile si pentru sanatate. „De fiecare data cand iau un produs la conserva verific continutul de sodiu, in special la rosii, fasole boabe si legume. Este foarte usor sa depasesti necesarul zilnic de 2.300mg de sodiu, asa ca daca le eviti ar putea fi calea cea mai simpla de a preveni hipertensiunea arteriala”, explica dr. Jakubowski. Chiar daca ai deja cateva conserve de fasole in camara nu te grabi sa le arunci. În cadrul studiilor realizate s-a constatat ca poti elimina 40% din sodiul continut daca vei clati boabele cu apa rece inainte de a le consuma.

7. Cereale

„Cerealele la cutie fac parte din alimentele procesate si au de obicei prea mult zahar. De multe ori se depaseste marimea portiei recomandate pe ambalaj, iar riscul de obezitate si diabet creste in proportie directa. Daca vrei sa controlezi cat de multa grasime sau zahar consumi la micul dejun, mai bine prepara-ti chiar tu granola. Eu o pregatesc folosind ovaz integral, ulei de avocado, goji, cel putin 8 tipuri de nuci si seminte plus 3 condimente”, spune dr. Moreno, potrivit eva.ro.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *