Pesar

Pesar

Ce este un pesar ?

Pesarul este un dispozitiv medical care corecteaza unele anomalii de pozitie a uterului, ajuta la sustinerea organelor pelvine care nu mai pot fi sustinute de muschii si tesuturile care sunt fie deteriorate, fie slabite.

Purtatul unui astfel de dispozitiv este recomandata atunci cand operatia de prolaps uterin este contraindicata si va avea nevoie de o supraveghe medicala regulata.

Cand il folosim?

Medicul iti poate recomanda folosirea unui pesar daca suferi de incontinenta urinara la efort, coborarea (prolapsul) vaginului, uterului si a vezicii urinare, toate in forme usoare. Sunt folosite, insa, cel mai mult in cazul unui prolaps uterin.

Cum apare prolapsul uterin?

Prolapsul este o afectiune care se manifesta prin deplasare in jos a uterului, din cauza slabirii muschilor si a ligamentelor care il sustin. Poate aparea in urma slabiciunii congenitale a tesutului conjunctiv, insuficientei hormonale din timpul menopauzei, dupa nasteri sau dupa anumite interventii chirurgicale.

Cand se recomanda folosirea unui pesar?

Pesarul nu este un tratament curativ, dar este o metoda mai putin stresanta si eficienta pentru paciente, fata de o interventie chirurgicala. Doar medicul este cel care decide folosirea unui pesar, tipul de pesar folosit, materialul din care este realizat, dimensiunea lui, astfel incat sa nu produca disconfort si sa nu afecteze structurile din jur.

Din ce este facut un pesar?

Este realizat din plastic, cauciuc sau silicon, in diferite dimensiuni. Au o forma inelara, asemanatoare unei diafragme contraceptive. Materialul siliconic nu absoarbe secretiile vaginale, impiedicand astfel uscarea vaginului si aparitia de mirosuri.

Medicul va introduce dispozitivul, apoi pacienta va fi educata in legatura cu intretinerea acestuia, va trebui indepartat si curatat la un anumit interval de timp si reintrodus. Aceste proceduri pot fi facute de pacienta acasa.

Pot aparea reactii adverse?

Desigur, acestea se pot manifesta prin iritarea vaginului, scurgeri urat mirositoare, infectii ale tractului urinar, sangerare. Daca prezentati reactii adverse, cel mai important este sa va adresati medicului, pentru ca aceste reactii pot fi tratate de cele mai multe ori, cu usurinta.

Concluzii

Un pesar poate fi o optiune pentru femeile care sufera de prolaps pelvin, fie ca este o forma usoara sau severa. Multor femei le surade ideea de a evita o interventie chirurgicala si se obisnuiesc intr-un timp scurt cu purtarea unui pesar. Aparitia unor complicatii minore pot fi rezolvate rapid si usor, cand se solicita ajutorul imediat din partea medicului.

In comert gasiti urmatoarele tipuri de pesar: Pesar tip Hodge, Pesar tip Shaatz, Pesar tip Gellhorn, Pesar tip inelar cu nod, Pesar tip inelar, Pesar tip Marland, Pesar tip farfurie, Pesar tip cub, Pesar tip cerclaj, etc.