Riscurile la care se expun romanii care mananca margarina dimineata

Romania se pregateste sa limiteze prin lege folosirea grasimilor trans in alimentele produse industrial. Este vorba despre anumite substante pe care unii producatori le folosesc la floricele, creme, torturi, biscuiti, sosuri, napolitane si chipsuri. Acestea imbunatatesc gustul alimentului, consistenta si, foarte important, ii prelungesc valabilitatea.

Consumate constant, ne avertizeaza specialistii, cresc masiv riscul de boli de inima, infarct si obezitate.

Multi isi incep ziua cu margarina unsa pe paine, sorb la pranz o supa rehidratata, asezonata cu baza pentru mancaruri si cu insule de grasime stoarsa din plic. La final, pe post de desert, oamenii aleg prajitura pufoasa cu crema aromata, pusa pe raft cu cateva luni inainte sa fie asezata pe farfurie.

Ei bine, Uniunea Europeana nu are probleme cu untura de porc, ci cu grasimea sintetica. Folositi ca aditivi in prepararea industriala, acizii trans fac alimentele sa rancezeasca mai greu. Sa fie aerate ca frisca si cu o consistenta stabila, altfel am gasi in borcan maioneza taiata. Din nefericire, aceste avantaje au si un cost.

Adrian Wiener, initiatorul proiectului: „Cresc depunerile de grasimi pe vasele de sange si predispun la atac cerebral, la infarct miocardic, cresc riscul de diabet zaharat. Sunt foarte multe studii facute, e o certitudine stiintifica.”

Proiectul de lege, care a trecut deja de senat cu unanimitate, copiaza legi similare adoptate deja in Danemarca, Elvetia, Austria, Islanda, Ungaria si Norvegia, prin care cantitatea maxima admisa pentru acizi trans este de doua grame pe suta de grame de grasimi.

In Germania, Olanda si Marea Britanie, institutiile care se ocupa de sanatatea publica au negociat cu reprezentantii industriei alimentare reducerea voluntara si progresiva a cantitatii de acizi trans din alimente. Au fost gasite rapid solutii tehnice de inlocuire a acestor compusi potential daunatori. Nici preturile nu au crescut, nici varietatea produselor nu a scazut.

Initiatorii legii considera, insa, ca in tara noastra o asemenea schimbare de bunavoie este putin probabila.

Si totusi, producatorii se pregatesc deja pentru reglementari mai stricte. Desi legea nu ii obliga, au inceput sa afiseze pe etichete nu doar cantitatea totala de grasime, ci si proportia celor saturate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut din limitarea grasimilor trans o prioritate globala pana in 2023. Proiectul care ar interzice in Romania orice aliment cu mai mult de 2 la suta grasimi trans se afla in Comisia de Agricultura de la Camera Deputatilor, transmite stirileprotv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *