Rozmarinul, planta care opreste caderea parului

Rozmarinul, planta care opreste caderea parului

Rozmarinul este o plantă erbacee de origine mediteraneanã, plãcut mirositoare. La noi în ţarã se cultivã ca plantã medicinalã, condimentarã şi ornamentalã. Tulpina, cu ramuri arcuite sau ascendente, poate ajunge pânã la 60-150 cm. În partea de jos, scoarţa este exfoliatã, iar în partea superioarã este acoperitã cu peri de culoare cenuşie.

Frunzele, care rãmân verzi şi pe perioada iernii, sunt liniare, având lungimea de 2-3 cm şi seamãnã cu acele coniferelor. Florile sunt de culoare albãstrui-deschis, uşor violacee, formând un spic. În scop terapeutic se utilizează partea aeriană a plantei.

Rozmarin – Compoziţie
Rozmarinul conţine un ulei volatil, reprezentat prin borneol, camfor, eucaliptol, flavonoizi, acid rozmarinic, principii amare, rozmaricinã şi substanţe di- şi triterpenice.

Caderea parului este una dintre probleme cu care te confrunti?

Uita de tratamentele costisitoare si incearca acest remediu benefic la care nici nu te gandeai. Tot ce trebuie sa faci este sa toci doua linguri de rozmarin proaspat, pe care le adaugi la o cana cu apa clocotita. Dupa ce apa da in clocot, pune rozmarinul in ibric si lasa-l la infuzat timp de 15-20 de minute.

Dupa ce a trecut timpul, scurge aceasta compozitie si foloseste lichidul pentru un mesaj delicat al scalpului. Lasa aceasta solutie sa actioneze cel putin doua ore inainte sa te speli pe par, iar daca doresti, poti sta cu acest tratament si peste noapte.

Alte beneficii ale Rozmarinului

1. Preparatele din rozmarin stimuleazã secreţia sucurilor digestive, au proprietãţi coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice.
Uleiul volatil stimuleazã activitatea psihicã şi îmbunãtãţeşte oxigenarea creierului.

2. Preparatele din rozmarin sunt indicate în afecţiunile cãilor biliare şi hepatice, în anorexie, afecţiuni ale stomacului, rinitã cronicã.
Uleiul volatil se recomandã în stãrile de debilitate fizicã, astenie şi în convalesceţã.

3. În rinita cronicã se pot face inhalaţii cu ceai preparat din 1 lingurã de frunze la 1 canã cu apã, dupã o fierbere de 5 minute.

4. Efectul tonifiant se obţine prin efectuarea unor bãi în care s-a adãugat ceai sau extract de rozmarin. Aceste bãi se fac în cursul dimineţii.