Sforăitul – este sau nu o problemă de sănătate?

Răspunsul este simplu, DA! Nu numai că sforăitul poate fi extrem de deranjant pentru partenerul de somn dar ne poate afecta starea de sănătate.

Sforăitul afectează 45% din bărbați și 35% din femei; chiar și copiii pot sforăi (de obicei acest lucru semnalează o obstrucție în sfera ORL, de exemplu polipii).

Sforăitul apare atunci când anumite țesuturi din gura și gâtul dumneavoastră vibrează la trecerea aerului.

1. Sforăitul crește riscul de accident vascular cerebral

S-a dovedit că pacienții care sforăie au pereții arterelor carotide îngroșați (arterele care duc sângele către creier). Această situație poate predispune la formarea unor cheaguri de sânge la acest nivel, cheaguri ce pot migra către creier.

Cei mai expuși acestui risc sunt cei care suferă deja de boli cardio-vasculare, sau cei care au valori crescute ale grăsimilor din sânge (colesterol, trigliceride).

2. Cei care sforăie pot avea și opriri de respirație în timpul somnului.

De obicei sunt repede observate de partenerul de somn deoarece înseamnă scurte perioade de liniște în vacarmul obișnuit din timpul nopții.
Prezenta acestor pauze poate cauza multe probleme de sănătate (boala se numește sindrom de apnee în somn) cum ar fi: oboseală în timpul zilei, hipertensiune arterială, tulburări ale ritmului cardiac.
Sindromul de apnee în somn este o problemă complexă de sănătate și o vom detalia într-un articol viitor.

3. Cei care sforăie au și multe kilograme în plus.

Obezitatea ne pune în pericol sănătatea după cum știm cu toții și vorbim în principal de riscul crescut de boli cardio-vasculare.

4. Sforăitul poate cauza reflux gastro-esofagian (refularea conținutului stomacului în esofag) care din cauza acidității crescute poate cauza durere sau tuse în timpul nopții.
Trebuie să mă îngrijorez dacă sforăi?

Dacă partenerul de somn observă opriri de respirație în timpul sforăitului sau chiar al somnului liniștit, dacă vă simțiți mereu obosit/ă în timpul zilei și mai ales dacă aveți kilograme în plus trebuie să faceți o vizită la medic.

Sforăitul se poate trata?

Există câteva modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a opri sforăitul:

– Scăderea în greutate este esențială! De multe ori sforăitul dispare odată cu kilogramele în plus.

– Evitați consumul de alcool cu 2-3 ore înainte de culcare sau utilizarea medicamentelor sedative/somnifere

– Evitați dormitul cu fața în sus.

– Încercați să dormiți pe o pernă mai înaltă.

Vrei sa citesti GRATUIT si alte articole?
Tot ce trebuie sa faci e sa apesi butonul de LIKE si le vei primi!

Dacă aceste măsuri nu funcționează, un medic ORL vă poate examina și vă poate propune purtarea unei proteze în timpul somnului sau chiar o intervenție chirurgicala dacă este cazul.

Loading...