Una dintre cele mai eficiente legume în lupta cu diabetul, cancerul, Helicobacter Pylori și multe alte boli

Castravetele amar (Momordica charantia) este folosit de sute de ani ca aliment și medicament. Planta crește în regiunile tropicale din India, Malaya, China, Africa, Orientul Mijlociu, Tailanda și în America.

Are un gust amar, specific numelui. Semințele sale au fost aduse și în România, la Institutul de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice de la Fundulea. Înflorește în circa 30 de zile și produce fructe mature la 50 de zile.

Castravetele amar în medicina tradițională

Castravetele amar face parte din meniul zilnic al popoarelor nepaleze, care îl folosesc ca remediu pentru numeroase probleme de sănătate, de la afecțiunile biliare și icter până la hemoroizi, mușcături de șerpi veninoși sau lepră.

Cercetătorii indieni semnalează de asemenea utilizarea sa în: pneumonie, febră, dureri abdominale, constipație, ulcer peptic, Helicobacter pylori, pietre la rinichi, gută, reumatism, dismenoree, leucoree, eczeme, malarie, psoriazis sau scabie.

Studiile realizate în ultimii zeci de ani pe castravetele amar au arătat că acesta conține substanțe active cu proprietăți farmacologice impresionante: anti-hiperglicemiante, citostatice și anti-infecțioase (HIV).

Proprietăți

Cercetătorii de la Universitatea Nachang din China citează și alte proprietăți: antibacteriene, antivirale, antitumorale, imunomodulatoare, antioxidante, antihelmintice, antimutagene, antiulceroase, hepatoprotectoare, anticancerigene și anti-inflamatoare. Este de asemenea antimutagenic și analgezic.

Studiile experimentale l-au arătat eficient în diverse tipuri de cancer: leucemie limfoidă, coriocarcinom, melanom, cancer mamar, tumori de piele, cancer de prostată, limfom, carcinom scuamos al limbii și laringelui, carcinom al vezicii, boala Hodgkin.

Castravetele amar în diabet

S-a remarcat însă prin acțiunea sa puternic anti-diabetică. Dr. Ovidiu Bojor susține că această specie ajută la refacerea celulelor pancreatice. Efectul se observă după numai 8 ore de la administrare.

Peste 100 de studii confirmă eficiența sa în diabet și complicațiile acestei boli (nefropatie, cataractă sau rezistență la insulină), în infecții cu bacterii și virusuri.

Academicianul Ovidiu Bojor a descoperit această legumă în urma expedițiilor sale în țările tropicale, remarcând potențialul ei hipoglicemiant.

Fitoterapeutul a creat în premieră un supliment alimentar pentru diabetici (Insuveg) cu extract de castravete amar, numindu-l „insulina vegetală”.

Efectul apare la numai 8 ore de la administrare. În cazul persoanelor cu diabet în fază incipientă, nivelul zahărului din sânge are parte de o scădere maximă după 12 ore.

O cură cu castravete amar durează 3-6 luni. Se recomandă folosirea de produse standardizate.

Sursă: lataifas.ro

Vrei sa citesti GRATUIT si alte articole?
Tot ce trebuie sa faci e sa apesi butonul de LIKE si le vei primi!

Sursa: youtube – Ialomita TV Channel
Material video integral aici

„Continutul articolului este doar informativ si nu poate fi un substitut cu sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam să consultati un medic specialist.”
Loading...